Wylosowano numery list wyborczych

[2019-09-13 14:19:50]

Karty (wyborcze) rozdane. Organizacja tegorocznych wyborów przebiega w przyspieszonym trybie, co rzutuje na to, że powstało stosunkowo niewiele ogólnokrajowych list wyborczych, jak i takich, które skupiają się w kilku lub kilkunastu okręgach wyborczych. Sprawdzian wyborczy już 13 października. Pewne wydaje się, że miejsce pierwsze na liście wyborczej wzmocni szanse PSL w znalezieniu się w przyszłym Sejmie. Także trzecie miejsce od góry dla KW SLD jest dość korzystne dla wyborcy, który lustruje kartę do głosowania od góry. Karta wyborcza, tak jak w ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego, ma mieć postać wielkiej kartki, na której będą oznaczone komitety wyborcze (według wylosowanej numeracji), a pod nazwą komitetu znajdą się nazwiska kandydatów do Sejmu z danej listy. Znacznie prościej będą wyglądać karty do głosowania na kandydatów do Senatu. W rzadkich wypadkach znajdziemy tam więcej niż trzy nazwiska.

tr
W dniu dzisiejszym Państwowa Komisja Wyborcza przeprowadziła losowanie list wyborczych dla poszczególnych komitetów startujących w wyborach parlamentarnych 13 października bieżącego roku. Pięć pierwszych miejsc na karcie do głosowania otrzymują komitety, które zarejestrowały swoich kandydatów we wszystkich 41 okręgach wyborczych do Sejmu. Są to kolejno:
Lista nr 1 - KW Polskie Stronnictwo Ludowe
Lista nr 2 - KW Prawo i Sprawiedliwość
Lista nr 3 - KW Sojusz Lewicy Demokratycznej
Lista nr 4 - KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
Lista nr 5 - KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni

Pozostałe komitety, które zarejestrowały listy w więcej niż w jednym okręgu, ale mniej niż we wszystkich 41 okręgach, otrzymały dalsze numery:
Lista nr 6 - KW Prawica
Lista nr 7 - KW Akcja Zawiedzionych Emerytów i Rencistów
Lista nr 8 - KWW Koalicji Bezpartyjni i Samorządowcy
Lista nr 9 - KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca

Tomasz Rysz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.