Wylosowano numery list wyborczych

[2019-09-13 14:19:50]

W dniu dzisiejszym Państwowa Komisja Wyborcza przeprowadziła losowanie list wyborczych dla poszczególnych komitetów startujących w wyborach parlamentarnych 13 października bieżącego roku. Pięć pierwszych miejsc na karcie do głosowania otrzymują komitety, które zarejestrowały swoich kandydatów we wszystkich 41 okręgach wyborczych do Sejmu. Są to kolejno:
Lista nr 1 - KW Polskie Stronnictwo Ludowe
Lista nr 2 - KW Prawo i Sprawiedliwość
Lista nr 3 - KW Sojusz Lewicy Demokratycznej
Lista nr 4 - KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
Lista nr 5 - KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni

Pozostałe komitety, które zarejestrowały listy w więcej niż w jednym okręgu, ale mniej niż we wszystkich 41 okręgach, otrzymały dalsze numery:
Lista nr 6 - KW Prawica
Lista nr 7 - KW Akcja Zawiedzionych Emerytów i Rencistów
Lista nr 8 - KWW Koalicji Bezpartyjni i Samorządowcy
Lista nr 9 - KW Skuteczni Piotra Liroya-Marca

Tomasz Rysz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.