WZZPP chce nowego układu zbiorowego na Poczcie

[2019-09-13 19:27:24]

Zrzeszony w Związku Zawodowym Związkowa Alternatywa Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty postuluje przyjęcie nowego układu zbiorowego na Poczcie Polskiej. Jak piszą związkowcy w swoim piśmie do zarządu firmy „pracownicy Poczty Polskiej SA zasługują na prosty i zrozumiały w swej treści materiał, który między innymi nie będzie w zależności od okoliczności interpretowany wedle potrzeb pracodawcy”.

Zdaniem związkowców jednym z głównych elementów nowego układu zbiorowego powinno być wprowadzenie równych płac za tę samą pracę. W dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Moniuszkę czytamy, że do najistotniejszych postulatów WZZPP należy „likwidacja nierównego traktowania w wynagrodzeniach zasadniczych pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach pracy oraz wykonujących pracę o jednakowej wartości”.

Inną kwestią ważną dla związkowców jest zmiana naliczania dodatku stażowego. Zdaniem WZZPP dodatek stażowy powinien być naliczany od średniej wysokości wynagrodzeń w firmie i za określony czas pracy wszyscy pracujący powinni otrzymywać taki sam dodatek. Związkowcy chcą też powrotu nagród jubileuszowych obliczanych tak samo jak dodatek stażowy, czyli tej samej wysokości dla pracowników, którzy przepracowali tę samą liczbę lat.

W swoim piśmie WZZPP wskazuje, że jedyną grupą wynagradzaną na Poczcie Polskiej w formie akordowej są pracownicy doręczający paczki i właśnie oni od 10 lat są wyłączeni z realnego wzrostu wynagrodzeń. Dlatego związkowcy postulują podniesienie im minimalnej stawki akordowej za doręczoną paczkę z 1,4 zł do 2,5 zł.

Wreszcie związkowcy uważają, że powinna zostać przyjęta zasada, zgodnie z którą „jeśli nie jest możliwe wypracowanie przez strony jednolitego stanowiska w zakresie interpretacji lub postanowień ZUSP, przyjmuje się za wiążącą interpretację tę, która jest korzystniejsza dla pracownika”.

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.