Związkowa Alternatywa chce radykalnego zwiększenia kompetencji PIP

[2019-09-13 23:48:36]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa postuluje zmianę zakres kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy. Nowa centrala związkowa domaga się radykalnego wzrostu wydatków budżetowych na Państwową Inspekcję Pracy i przyznanie PIP nowych uprawnień, w tym prawa do automatycznej zmiany umów cywilno-prawnych na etaty.

ZA uważa też, że etatowi związkowcy powinni uzyskać wszystkie kompetencje inspektorów pracy i stać się częścią PIP.

Ponadto związkowcy chcą stworzenia w obrębie PIP służby mundurowej i działu prokuratorskiego, który mógłby podejmować szybkie działania wobec pracodawców szczególnie brutalnie łamiących prawa pracownicze. Chodziłoby tu między innymi o walkę z mobbingiem i dyskryminacją, łamanie przepisów BHP czy niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom.

Piotr Szumlewicz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.