Pikieta solidarnościowa z Piotrem Moniuszką pod Pocztą Polską

[2019-10-09 15:44:13]

W dniu dzisiejszym o 12.00 pod siedzibą Poczty Polskiej odbyła się około stuosobowa pikieta przeciwko antypracowniczym działaniom władz Poczty, w tym zwolnieniu dyscyplinarnym przewodniczącego Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty Piotra Moniuszki. Demonstracja została zorganizowana przez zorganizowana przez WZZPP i Związkową Alternatywę, a brali w niej udział członkowie Związkowej Alternatywy, pracownicy Poczty, związkowcy ze Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, jak też przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej.

Demonstrację prowadził przewodniczący Związkowej Alternatywy, Piotr Szumlewicz, który mówił o fatalnym sposobie zarządzanie spółek skarbu państwa przez prezesów z nadania partyjnego. Wskazał tu między innymi działania z PLL LOT sprzed kilku miesięcy, odniósł się do antypracowniczych działań prezesa Portów Lotniczych Mariusza Szpikowskiego i mobbingu w Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej. Wskazał, że zwolnienie dyscyplinarne lidera WZPP przez zarząd Poczty to kolejny przykład antyzwiązkowych działań ze strony ważnej spółki skarbu państwa. Zaapelował też o zmiany ustawodawcze, które nie pozwalałaby karać związkowców za krytykę działań firmy, i które zapewniłyby działaczom związkowym realną ochronę przed zwolnieniem z pracy.

Przewodniczący WZZPP, Piotr Moniuszko mówił o patologiach na Poczcie, w tym niskich płacach, rosnącej skali niestandardowego zatrudnienia, układach między zarządem Poczty z OPZZ i Solidarnością. Odczytał też petycję, którą następnie przekazano zarządowi firmy, a która zawierała podstawowe postulaty WZZPP.

Głos zabrała też przewodnicząca Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego oraz wiceprzewodnicząca Związkowej Alternatywy, Monika Żelazik, która zachęcała do solidnych działań wszystkich pracowników Poczty i wskazywała, że członkowie zarządów spółek państwowych powinni z własnych pieniędzy płacić za procesy wywoływane przez nich działaczom związkowej. Na potrzebę solidarności wszystkich pracowników Poczty zwracała też uwagę wiceszefowa ZZPPiL, Agnieszka Szelągowska, która krytykowała obojętność części pracowników wobec antypracowniczych działań władz Poczty. Piotr Ikonowicz zachęcał do radykalizacji protestów na Poczcie i zainicjowania strajku, a jedyna obecna na pikiecie kandydatka do Sejmu, Magdalena Biejat z Lewicy wyraziła solidarność z protestującymi i obiecała, że będzie wspierać pracowników w ich codziennej walce.

Związkowa Alternatywa planuje w najbliższym czasie dalsze działania solidarnościowe z Piotrem Moniuszką.

Agnieszka Mrozik

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.