Związkowa Alternatywa apeluje do prezydenta o interwencję na Poczcie Polskiej

[2019-12-20 02:02:40]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zwrócił się do prezydenta RP, Andrzeja Dudy z apelem o interwencję w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie Piotra Moniuszki, związkowca, wieloletniego pracownika Poczty Polskiej, ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko.

Związkowcy zarzucają obozowi rządzącemu zakłamanie. „Prawo i Sprawiedliwość w kampanii deklarowało, że poprawi sytuację na rynku pracy, a zarazem wesprze rodzinę. Niestety w praktyce często tak się nie dzieje, a prezesi państwowych spółek brutalnie krzywdzą pracowników, pozbawiają ich pracy, a zarazem podstawowego dochodu dla nich i ich rodzin, odbierają im poczucie bezpieczeństwa i godności” – czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego związku Piotra Szumlewicza.

„Panie Prezydencie. Liczymy na Pana pilną interwencję i wsparcie na Poczcie Polskiej, gdzie prezes, Przemysław Sypniewski zwolnił dyscyplinarne lidera związkowego, a zarazem ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko, Piotra Moniuszkę. Prezes nie chciał rozmawiać, mediować, dyskutować. Odmówił spotkania z człowiekiem, który poświęcił pracy na Poczcie całe swoje dorosłe życie. Nie wysłuchał głosu związku, do którego należy Moniuszko” – pisze Związkowa Alternatywa.

Związkowcy przypominają, że przyczyną zwolnienia było wyrażone przez Moniuszkę podejrzenie, że Poczta Polska może ogłosić upadłość. Tymczasem kilka tygodni później Centrum Analiz Strategicznych przyznało, że firmie grozi utrata płynności. Mimo to Sypniewski nie przywrócił Moniuszki do pracy. Ponadto, kilka tygodni temu Poczta postanowiła zadać kolejny cios swojemu wieloletniemu pracownikowi. Mianowicie Moniuszko dostał wniosek o eksmisję z domu wynajmowanego od Poczty. „Poczta bez powodu pozbawiła związkowca pracy, a następnie zaczęła naciskać, by opuścił mieszkanie. Związkowiec wciąż mieszka w wynajętym mieszkaniu, ale boi się, że Poczta nie odpuści i razem z synem zostanie wyrzucony na bruk”.

Szumlewicz przypomina, że Związkowa Alternatywa zwracała się już w tej bulwersującej sprawie do zarządu Poczty i odpowiedzialnych ministrów, prosząc o opamiętanie się i elementarną ludzką wrażliwość. Niestety rząd pozostał obojętny na krzywdę związkowca, zasłużonego pracownika i samotnego ojca. Stąd apel do prezydenta. „Liczymy, że dzięki Pana interwencji władza odstąpi od haniebnych działań, przywróci Moniuszkę do pracy i przestanie grozić mu odebraniem mieszkania. Bardzo byśmy chcieli, aby Piotr Moniuszko mógł spędzić spokojne święta z najbliższymi, bez poczucia braku bezpieczeństwa i lęku o najbliższą przyszłość” – podsumowują swoje pismo związkowcy.

AM

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.