Najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat

[2020-03-14 19:23:29]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2020 roku. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły o 4,7%, co oznacza najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat (od listopada 2011 r.). Względem stycznia bieżącego roku ceny zwiększyły się o 0,7%.

W lutym ceny usług były o 6,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 4,1%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,5%, a samej żywności o 8,1%. Znacząco wzrosły też ceny Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,3%, restauracji i hoteli – o 6,3%, edukacji – o 4,9%, zdrowia – o 3,7%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 18,7%, mięsa o 14,0%, w tym mięsa wieprzowego aż o 24,9%, wędlin o 14,1%, mięsa drobiowego – o 7,3%, warzyw – o 8,5%, cukru – o 8,3%, pieczywa – 7,6%, mąki – 7,3%, ryżu – 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 50,6%.

Piotr Szumlewicz

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1949 - Utworzono Politechnikę Częstochowską.

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.