Najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat

[2020-03-14 19:23:29]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2020 roku. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły o 4,7%, co oznacza najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat (od listopada 2011 r.). Względem stycznia bieżącego roku ceny zwiększyły się o 0,7%.

W lutym ceny usług były o 6,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 4,1%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,5%, a samej żywności o 8,1%. Znacząco wzrosły też ceny Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,3%, restauracji i hoteli – o 6,3%, edukacji – o 4,9%, zdrowia – o 3,7%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 18,7%, mięsa o 14,0%, w tym mięsa wieprzowego aż o 24,9%, wędlin o 14,1%, mięsa drobiowego – o 7,3%, warzyw – o 8,5%, cukru – o 8,3%, pieczywa – 7,6%, mąki – 7,3%, ryżu – 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 50,6%.

Piotr Szumlewicz

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.