Sondaż: Hołownia spycha Lewicę z podium

[2020-07-06 14:01:03]

Dwa sondaże preferencji partyjnych Polaków opublikowane na początku lipca wróżą Lewicy diametralnie odmienne rezultaty. Według sondażu Social Changes dla portalu wPolityce.pl, Lewica jest na fali wznoszącej i może liczyć na 14-procentowe poparcie. Natomiast według dzisiejszego badania IBRIS dla Onet.pl wynika, że Lewica traci miejsce na podium na rzecz nowego ruchu Szymona Hołowni.

Ten drugi sondaż może potwierdzać obawy lewicowych obserwatorów sceny politycznej, że odpływ wyborców od kandydata Lewicy w pierwszej turze wyborów prezydenckich Roberta Biedronia, może przełożyć się na perspektywy wyborcze całej formacji. Z badań wynika, że ogromna część ludzi, którzy w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych poparli Lewicę, w wyborach prezydenckich zdecydowała się oddać głos na faworyta opozycji Rafała Trzaskowskiego (KO), ale także Hołownię. Wynik ruchu Hołowni w rankingu IBRIS (11,9 proc.) jest wprawdzie nieznacznie niższy od jego rezultatu w wyborach prezydenckich, ale daje mu wyraźną przewagę nad Lewicą (7,3 proc.). W porównaniu z majowym rankingiem tej samej pracowni Lewica straciła 1 punkt procentowy.

Żaden z sondaży nie przynosi niespodzianek na czele stawki - Prawo i Sprawiedliwość wciąż jest liderem z przewidywanym poparciem około 40 proc. wyborców. Koalicja Obywatelska mogłaby liczyć na głosy 23-25 proc. Polaków.

Krzysztof Kobrzak

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)