Pokojowy Nobel dla WFP

[2020-10-09 11:34:41]

Pokojowa nagroda Nobla w tym roku trafi do Światowego Programu Żywnościowego, zajmującego się zwalczaniem głodu na świecie.

Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP) to agencja Organizacji Narodów Zjednoczonych, a także największa organizacja humanitarna na świecie, która została powołana do zwalczania globalnego głodu. Siedziba WFP mieści się w Rzymie, a biura znajdują się w ponad 80 krajach na całym świecie.

WFP pomaga wszędzie tam, gdzie zagrożone jest ludzkie życie, zwłaszcza jeśli ludzie nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żywności lub nie mogą zapewnić jej sobie i swojej rodzinie, czyli przede wszystkim w sytuacjach kryzysowych, podczas wojen i katastrof naturalnych, a także po ich ustąpieniu, by pomóc społeczności w odbudowie normalnego życia. Głównymi regionami działania WFP są Afryka, Azja i Ameryka Południowa.

Najtrudniejsza sytuacja panuje w Afryce, gdzie głód to powszechny problem. We Wschodniej Afryce nawet 30 proc. populacji dotknięta jest niedożywieniem. Sytuację pogarszają zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i spowolnienie gospodarcze, a ostatnio pandemia koronawirusa. Największa liczba osób głodujących żyje w Azji (ponad 500 mln), a zwłaszcza w południowej części kontynentu.

Liczba głodujących osób rośnie zwłaszcza w krajach dotkniętych spowolnieniem gospodarczym. Na każdym kontynencie kobiety bardziej niż mężczyźni są narażone na brak bezpieczeństwa żywnościowego. Z największą dysproporcją mamy tutaj do czynienia w Ameryce Łacińskiej.

f, wch

fot. Twitter

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.