Powstała Związkowa Alternatywa Dziennikarzy

[2020-03-12 22:43:29]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa powołał Związkową Alternatywę Dziennikarzy jako swoją jednostkę branżową. Głównym celem działania organizacji będzie walka z patologiami w branży, które występują na masową skalę.

Związkowcy deklarują, że przede wszystkim będą sprzeciwiać się omijaniu umów etatowych i wymuszaniu samozatrudnienia na pracownikach mediów. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przypomina, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy musi być zawarta umowa etatowa. Mimo to w dziennikarstwie etaty stały się rzadkością, a prawo jest łamane w największych polskich mediach.

Związkowcy podkreślają też, że w środowisku medialnym bardzo często spotykany jest mobbing. Dlatego w swoim stanowisku zaapelowali do wszystkich dziennikarzy, aby zgłaszali do związku przypadki mobbingu oraz dyskryminacji i nie wstydzili się o nich mówić.

Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też jakość mediów publicznych. W swoim stanowisku piszą, że "głównym atrybutem prawdziwych dziennikarzy jest krytyczne myślenie i odwaga formułowania pytań. Pod tym względem w TVP nie pracują dziennikarze, tylko propagandziści partii rządzącej". Dlatego związkowcy domagają się "radykalnego odpartyjnienia mediów publicznych, usunięcia z nich wszystkich nominatów partyjnych, z Jackiem Kurskim na czele, i zastąpienia ich dziennikarzami".

Związek zwraca wreszcie uwagę, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji jednostki publicznej radiofonii i telewizji stwarzają ogólnokrajowym organizacjom związków zawodowych i związków pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. Zdaniem związkowców obecnie taką możliwość ma tylko podporządkowany rządowi NSZZ Solidarność. Dlatego Związkowa Alternatywa domaga się równego traktowania przez media publiczne partnerów społecznych.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.