Rząd PiS chce wypowiedzieć konwencję przeciw przemocy wobec kobiet

[2020-07-19 15:56:03]

Minister rodziny Marlena Maląg oświadczyła na antenie TV Trwam, że "Polska przygotowuje się do wypowiedzenia konwencji stambulskiej". Do takiego kroku nawoływali rząd m. in. skrajnie prawicowa Konfederacja oraz fundamentaliści religijni z organizacji Ordo Iuris. Plany rządu ostro skrytykowali dziś politycy Lewicy, którzy zaapelowali do prezydenta Andrzeja Dudy o zablokowanie tej inicjatywy.

"Zastrzeżenia do konwencji zostały przez Polskę złożone. Mamy teraz czas - tak naprawdę ustawowy, do końca roku - na wyrażanie swojego stanowiska. Będziemy pracowali razem z resortem sprawiedliwości i Ministerstwem Spraw Zagranicznych, aby przede wszystkim przygotować ustawę i podjąć stosowne kroki do pewnych zmian, które koniecznie powinny być wprowadzone" - mówiła Maląg.

Minister Maląg nie uściśliła w wywiadzie, na czym dokładnie polegają obiekcje rządu wobec konwencji. Jednak już w maju wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski określił ją mianem "genderowskiego bełkotu" i wyraził dezaprobatę, że mówi ona "o religii, jako przyczynie przemocy wobec kobiet".

Na zorganizowanej dziś konferencji prasowej posłanka Wanda Nowicka powiedziała, że Lewica i organizacje kobiece będą walczyły, żeby konwencja "nigdy nie została odwołana i żeby została wdrożona w Polsce w 100%". Wtórowała jej posłanka Partii Razem Paulina Matysiak, która zauważyła, że problem przemocy domowej dotyczy nie tylko kobiet, ale także dzieci i osób starszych.

Konwencja o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, popularnie nazywana Konwencją Stambulską to dokument Rady Europy tworzący ramy prawne do przeciwdziałania wszelkim formom przemocy wobec kobiet na poziomie europejskim, a także zapobiegania, ścigania i likwidowania przemocy wobec kobiet oraz przemocy domowej. Konwencja wprowadza też specjalny mechanizm monitoringu, który ma na celu dbanie o efektywne wdrażanie przepisów konwencji przez strony, które ją ratyfikowały.

Konwencja została przyjęta za czasów rządów PO-PSL i ratyfikowana przez ówczesnego prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2015 roku.

Krzysztof Kobrzak

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)